BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

4. Felszínformálás a tűz erejével - vulkanizmus

 

Felszínformálás a tűz erejével - vulkanizmus

 

Vulcanust, a római mitológiában a tűz és a tűzhányók isteneként tisztelték. Úgy tartották, hogy lakhelye Szicíliában az Etna, kovácsműhelye pedig a Lipari-szigetekhez tartozó Vulcano alatt van.

A vulkanizmus valójában a Föld belső (endogén) erőinek leglátványosabb megnyilvánulási formája, amely során a kéreg belsejének cseppfolyós, gáznemű, kisebb részben szilárd halmazállapotú magmaanyagai felfelé törekedve mozognak.

Magmának azt az izzón folyó szilikátolvadékot nevezzük, amely a köpeny felső vagy a kéreg alsó zónáiban keletkezik és nagyrészt kovasavból áll.

batolit 1. ábra: Batolit, lakkolit, dike

Forrás: Szepesi J. Mélységi magmatizmus

A felszíni vulkánosság és mélységi magmatizmus lényegében a magma mozgásjelensége.Ennek során vagy eljut a felszínre vagy megreked a szilárd kéreg belsejében.

Első esetben felszíni vagy effuzív (kiömléses) és extruzív (kinyomulásos) vulkánosságról, utóbbi esetben pedig mélységi (plutonikus) vagy rejtett magmatizmusról (kriptovulkanizmusról) beszélük.

Amennyiben a magma nem jut a felszínre, hanem a kőzetek között megreked, intrúziónak nevezzük. A legnagyobb tömegű intrúzió a batolit (mélytörzs). Szabálytalan alakú akár többtízezer km² területű kőzettömeg, amely a gyűrthegységek gyökérrégióiban fordul elő.

A plutonizmus és a felszíni vulkanizmus közötti átmenet, a szubvulkáni tevékenység. Legtipikusabb formája a lakkolit. Átmérőjük néhány km, jellemzően két km mélységig helyezkednek el és nagyon változatos a formaviláguk.

A vulkánosság által felszínre hozott anyagok szilárd, folyékony és légnemű állapotban egyaránt elhagyhatják a kürtőt. Többségük a magmából származik; ez lehet az adott kitöréskor folyékonyan felnyomuló, friss magma, de lehet a vulkán mélyebb részeiből, sőt a földköpenyből jövő, már megszilárdult magmás kőzet is, olyan, amely régebbi kitörés anyagát képviseli. A hevesebb kitörések a korábbi esetleges üledékes, vagy metamorf kőzeteket is kirobbanthatják.

Amennyiben a magma kevés oldott gázt tartalmaz, lávaként kerül a felszínre. Ellenben, ha a magmában oldott, kisebb nyomáson már megszökő gázok vagy kívülről bekerülő felforró víz is jelen van, és hatásukra a magma buborékosodik, - emiatt a kürtő felső szakaszán apró darabokra töredezik - akkor elsődleges vulkáni törmelék, ún. piroklaszt a neve.

Egy-egy vulkán élete során több fajta kitöréstípust is produkálhat, őket nevezzük vegyes típusoknak.

img051

2. ábra: Poligenetikus (sztratovulkánok) Forrás: Szepesi J. Mélységi magmatizmus

 

Kaldera

Neve az „üst”, jelentésű spanyol caldera szóból ered, amely azazonos jelentésű latincaldaria szóra vezethető vissza.

A kaldera olyan vulkáni eredetű felszíni képződmény, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre. Tévesen gyakorta egyfajta vulkáni kráternek tekintik.

Úgy képződik, hogy a magmakamrában felhalmozódott gáz belső nyomása túllépi a litosztatikus nyomást, lerobbantja és több tucat kilométer távolságra szétszórja a fedő rétegek anyagát.

A kiürült magmakamra felső része, és a robbanástól amúgy is meggyengült fedő rétegek maradéka nem képes megtartani önnön súlyát, és a régi vulkáni felépítményt alkotó kőzetek koncentrikus, a magmakamra alakját nagyjából követő lefutású repedések mentén beroskadnak a kamrába.


Nemrut kaldera

Fotó: Nemrut-kaldera, Törökország
 

 

A legmagasabb

A Föld legmagasabb (pajzs) vulkánja a jelenlegi kutatási eredmények alapján a Hawaii-szigetekhez tartozó Mauna Loá, amely a tengerfenéken lévő lábától a felszíni csúcsáig mérve 9170 méter magas.

Maulo loa

  Fotó: Mauna Loá aktivitás

 

 

 

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Gutti Gabriella BTHE

Felhasznált irodalom:

Kerényi A. 2003 Környezettan Természet és társadalom globális szempontból

Borsy Z. 1998 Általános természetföldrajz

Szepesi János Mélységi magmatizmus http://tamop412a.ttk.pte.hu


Tovább a 5. számú a Dél-Börzsöny kialakulása táblához»»

Zebegényi körsétaút tanösvény terepi tablak 4

Megjelent: 3118 alkalommal