BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

3. Zebegény, üdülő-és nyaralóközpont XIX–XX. század

 

Zebegény, üdülő-és nyaralóközpont XIX–XX. század

 

"Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország Mennyország. Hiszek egy Istenben, hiszek egy Hazában, hiszek Magyarország feltámadásában."

  

Most a Bazsó elnevezésű helyen állsz, a körsétaút során talán innen nyílik először igazán átfogó kilátás Zebegényre. Befogható innen több, az alábbiakban bemutatott épület és helyszín.

Állj meg néhány percre és tekints ki - kellemes csodálkozást!

Zebegény klasszikus fénykora az 1900-as évek elejétől a II. világháború kezdetéig datálható, de a folyamat valamikor a XIX. század közepén indult: vasút, a Monarchia-stílusú elegáns vasútállomás, majd a századforduló idején a nagyvendéglő (a mai iskola épülete) megnyitásával.

A vasút a lakóknak munkát, a nyaralóknak pedig kényelmes és gyors utazást biztosított. A XX. század elején már egyre többen fedezték fel a környéket. Az új templom építésekor (1908-1910) Kós Károly (a templom építésze), építésztársa Jánszky Béla, valamint Györgyi Dénes, Gerster Kálmán és Maróti Géza (Kálváriadombon az Országzászló és Hősi Emlékmű/Trianon emlékmű megalkotója) építészek. A képzőművészek közül pedig Szőnyi István és több művésztársa is felfedezte magának a települést. Legtöbbjük le is telepedett, pazar villákat építtetett magának. Igen színvonalas szellemi élet bontakozott. 1928-ban megindult az újvölgyi nyaralótelkek parcellázása. Kivonat a népszerűsítő plakát szövegéből:

„Zebegény község a Duna-parton, Csonka Magyarország 

legszebb és legideálisabb nyaralóhelye,

északi szelektől mentes, gyönyörű hegyektől körülvett,

ideális völgyben fekszik. … 

neves orvosok által ajánlott klimatikus gyógyhely….

… Téli-és nyári-, úgy vízi, mint szárazföldi sportok űzésére 

a helyi körülmények minden tekintetben megfelelőek.”   

 fortepan 190275 Fortepan Zagyva Tiborné Dunapart 1933

Forrás: Fortepan Zagyva Tiborné Dunapart 1933

 Talán a legnagyobb mecénás pedig gróf Károlyi Lászlóné volt, aki az 1930-as években nemzetközileg híres nyaralóhellyé tette a falut. 

A grófnő hozta létre 1936-ban a „Virágnyaralókat” a kékre festett dunaparti komfortos házaiban. Volt tulipán, nefelejcs, pipacs, búzavirág szoba, amelyeket gyönyörű magyar népművészeti bútorokkal szőttesekkel díszitett. A házakhoz szép kert és strand is tartozott.  A házak napjainkban is láthatóak, nagyon szép állapotban vannak. Érdemes megnézni!

A grófnő magyar és angol nyelvű prospektusokat küldött szét az utazási irodákhoz. A korabeli vendégkönyvek bejegyzései szerint jártak itt angol, francia, brazil, perui, sőt új-zélandi vendégek is!

Az 1930-as évek fürdőéletét, a nyaralókat jól kiépített strand, hosszú móló és kabinok szolgálták. A Duna-parton esténként mulatságokat tartottak, a csónakházakban pedig evezős hajókat lehetett bérelni.

S mindezekről országos újságok adtak hírt, számos népszerűsítő postai képeslap is öregbítette a falu hírét. Itt külön említendőek  a Zebegény-Újvölgy Fürdő és Üdülőtelep Egyesület által kiadott szép postai képeslapok.

Fontos üdülő-nyaralóhely a Ferenc József Szünidei Gyermektelep (a II. világháború után a Budapest Főváros Gyermeküdülője), amely épülete eredetileg az 1896-os Millenniumi kiállítás dohánycsarnoka, az ún. Dohánypavilon volt. A gyermektelep akkori üzemeltetője az elbontott pavilont Dr. Bartóky József földművelési államtitkár közbenjárására 1897-ben itt Zebegényben állíttatta fel. A telep száz esztendőn át ezzel a céllal gyermeküdülőként működött.

 

Néhány fontos és ismert korabeli zebegényi vendéglők - mint a nyaraló-üdülőhelyek fontos „kellékei”:

- Volk vendéglő

- Kati néni vendéglője, Erzsébet utca (később Kati-bácsi vendéglője)

- az állomás melletti nagyvendéglő (napjainkban az iskola épülete)

 

Emblematikus villák, melyek „magasba emelték” a falut:

Zebegény-Újvölgy:

 • Szollár-villa
 • Dunszt-villa
 • Kosztolányi-villa
 • Gyarmati-villa
 •  Papp-villa

Zebegény, falu és Duna-part:

 • Dőry-kastély
 • Maróti-villa
 • Gerster-villa (később Tömösváry-ház)
 • dr. Bartóky-ház, később Szőnyi István háza
 • dr. Zebegényi-villa (később Sipőcz-villa)

Szöveg: Vörösváry Csaba, BTHE

Forrás: Paulisineczné Willem Vera: Regélő évek, mesélő képek


Tovább a 4. számú Felszínformálás a tűz erejével - vulkanizmus táblához»»

 Zebegényi körsétaút tanösvény terepi tablak 3

Megjelent: 3001 alkalommal Utoljára frissítve: vasárnap, 23 május 2021 13:10