Nyomtatás

Túramozgalmak

A túramozgalmakról általában:

A túramozgalmak sajátos, rendszerbe foglalt lehetőséget adnak a tervszerű, folyamatos természetjáró tevékenységre.

A túramozgalom tartalma lehet általános (tájegységi), de tematikus is (várak, nevezetes földrajzi pontok). Többnyire tájegységekhez vagy évfordulókhoz, ill. híres személyiségek emlékéhez kötődve alakul ki a túramozgalom keretjátéka.

A túramozgalom kiírása lehet nemzetközi, országos vagy helyi szintű.

Teljesítése a kiírásban meghatározott szakág(ak)ban lehetséges. Szólhat a kiírás egy korosztálynak (gyermekek), egy rétegnek (vasutasok), szervezett természetjáróknak, vagy szervezeten kívüli turistáknak. A teljesítés legtöbbször nincs határidőhöz kötve, de vannak időszakosan kiírt túramozgalmak is. Az erről szóló adatokat a túramozgalom kiírása mindig tartalmazza. A teljesítést a túrázónak hitelt érdemlően bizonyítania kell. Erre legtöbbször a túramozgalom igazolófüzete szolgál. E füzetbe a teljesítés során meghatározott helyeken igazolást (bélyegzést) kell tenni. Igazolófüzet hiányában a túramozgalmak szervezői általában elfogadják a megadott helyeken lepecsételt túrajelentéseket is. A teljesítést követően az igazolófüzetet (v. túrajelentéseket) a Szervező Bizottság(ok)hoz kell beküldeni. A Szervező Bizottság(ok) jogosult beszámoltatás keretében meggyőződni a teljesítő által szolgáltatott adatok valódiságáról. A teljesítés elfogadását követően a Szervező Bizottság(ok) a teljesítőnek átadja a túramozgalom (gyakran sorszámozott) kitüzőjét vagy jelvényét.

A BTHE túramozgalmairól:

Napjainkban a természeti értékek szerepe, a természetközeli gondolkodásmód, ezekkel együtt a természetjárás is, teljes mértékben aránytalanul alacsony szerephez jut a társadalom minden rétegének életében. Ezekre az általános problémákra próbálnak egy kis szeletben választ és megoldást nyújtani a szervezett és rendszeres természetjárást, természetközeli turizmust előtérbe helyező és inspiráló túramozgalmak is.
A túramozgalmaink a rendszeres természetjárásra való buzdítást, a természeti értékek megismertetését és a
közvetlen és közvetett környezetünk értékeinek maximális megóvását tűzi ki célul. Az érintett pontok és a felkeresésükhöz tett túrák, a végigjárandó útvonalak során az élő- és élettelen környezet értékeit lehet megfigyelni, a teljesítőket a könyezet megóvására, a környezet állagának javítására lehet rávenni.
Mindenkinek szép túrákat, sikeres teljesítést kívánunk!
Megjelent: 16363 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 08 március 2012 10:30