A szombati program hagyománnyá nemesedését támogatom 🙂
Pici adalék a köménymagos vitához. Egy fűszeres oldalon találtam ezt az infót:
Római kömény – cumin (igen, ez hallatszik magyarul kömény-nek, ezért keveredik össze): rendkívül intenzív íze van, úgyhogy mértékkel kell használni, kicsit füstös jelleggel van megspékelve, így húsok kiváló ízesítője.
Kömény(mag) – caraway seeds, ez az ismert magyarok által is bátran használt fűszer, mint említettem sertéshúsokhoz, pörkölt jellegű ételekhez nagyszerű
Édeskömény – fennel, ennek gumóját is fogyaszthatod, univerzális, sütve, főve, grillezve… Ánizsos ízű, enyhébb intenzitású
Tesztelés után mondom, hogy a hurka tökéletesre sikeredett az utófűszerezés nélkül is! A kolbász a római kömény miatt majd "kap fogni egy vajszínű árnyalatot", de azért ehető lesz. A jövőben a római kömény kerülendő a kolbászokból (is). Maradjunk a köménymagnál egészben vagy őrölve. 🙂
... Még inkább sajnálom, hogy nem tudtam részt venni az eseményen....!
KÖMÉNY!
Szükséges, nélkülözhetetlen fűszerszám minden disznó.féle áldozatnál.
De! Látom, hogy e téren nézeteltérések adódtak. Nos, én meg mondom a tutit:
BTHE-es ember maradjon nagyon szolid! Közismert, hogy a népi gyógyászatban alapvetően szélhajtó, főleg a teája. Eféle rásegítésre pedig semmi szükségünk nincs, elegendő a jelenlegi potenciál...
Ha csak az elnökséget tesztelnénk, eddig is markáns, időnként félelmetes fingoknak voltam fültanúja, majdhogynem áldozata....
(Emlékszem pár éve Nagybörzsöny táján jártunk, akkor pedig csak Szabócs vezír eresztette el a magáét, még az öreg templomban is félreverték a hétszázéves harangot. Aznap a hírekben is benne volt, hogy az ENSZ Biztonsági tanácsát is összehívták...!)
Nos. E tekintetben csak Zengő Péter barátom a kivétel (addig biztos, amíg kézhez nem kapom az érdemes minősítésemet....)
Üdv! histvan
P.s.: Jani!
Ha esetleg maradt valamilyen kocsonyának való (köröm, farok, fül, bőrféle) tuti vevő vagyok!
Köszönjük a gasztronómiai okosítást. Teljesen egybeesnek a leírtak az általam eddig tudottakkal. Ilyen élethelyzetben mi sem nyúlunk ekkora bátorsággal a római köményes zacskók felé. De erre szokták azt mondani, hogy ahány ház annyi szokás...
A füstölendő portékák ma reggelig sózódtak, száradtak, értek. s mától vannak a füstölőben. Szép lassú füstön ott is maradnak holnap estig kb.
Ha van rá igény, akkor nincsen akadálya szerintem, hogy hagyománnyá szelídüljön (vaduljon ?) a dolog. Tavasszal kell kitalálni legkésőbb, s akkor le lehet foglalni szóban a malacot.
Szintén szeretném megköszönni a lehetőséget, a munka mellett jól is szórakoztam.
Végiggondolva, nem is baj, hogy nem ottalvós volt a buli, akkor jobban megmerítkeztünk volna a mélységekben.
Én mindenképpen támogatom az ismétléseket és a hagyományteremtést, fenntartást. A szomszédok irigyen bámulták a finomságokat.
Üdv:
mp
Péntekre készen vannak a húsáruk. Aki át tudja venni aznap, annak beviszem magammal a dolgait. Jelezzetek majd kérlek holnap (csüt.) estig legkésőbb!
Minden Tagtársunknak boldog karácsonyt kívánunk!
MLT
Teljesen igazat adok neked a római köménnyel kapcsolatban. Eddig én nem használtam ezt a fajta fűszert ,de gondoltam nem lehet rossz. Kissé mellé nyúltam! Legközelebb mellözzük a használatát.Remélem azért így is elfogy az áru!
Nem találtam rá jobb helyet ezért itt említem hogy megújult/modernizálódott az Öregerdő honlapja, tartalom nagyrészt változatlan:
bernece.hu
Megköszönök bármilyen észrevételt, jöhet ide vagy közvetlenül a sebpali kukac hotmail pont com ra.
Sokkal jobb lett, nagyon tetszik a logo.
Pali,
klassz lett az oldal!
Nem kell több, jó.
Üdv:
mp
Igazából nem találtam megfelelő helyet, ezért ide írom.
A tegnapi napon felmondtam a munkahelyemen, ezért kéretik a korábbi elérhetőségeimet törölni, nem használni, 2017. január 31-e után azokat már nem fogom látni.
Elérhetőségeim:
Mobil: +36-30-711-1012
e-mail: peter.matecz@gmail.com
A hír még nem publikus.
Üdv:
mp
BeziJani azt mondta nekem tegnap, hogy tudna szerezni Mangalica malackát és kérdezte, hogy volna-e kedvünk megsütni?!?! Aztán azt is mondta, hogy relatív gyorsan el kellene hozni.
Nekem volna kedvem megkóstolni, de nem látom, hogy a következő 10 napban mikor lenne rá időm. Addig meg nehéz tárolni, hacsak valaki be nem fogadja....
T.
Igen minket is kérdezett.Az idő a hiánycikk valóban...
Az a baj, hogy reálisan nézve a Tihany utáni vasárnap az első alkalom erre. Ha van bárkinek kedve és segít kemencét fűteni, akkor február 5-én vasárnap megsüthetjük. Semmi akadálya részemről.
Vagy utána valamikor...